Preskočiť na hlavný obsah

Holandské sudoku (GP1)

Holandské kolo je prvým sudoku turnajom zo série WPF Grand Prix 2018. Táto séria pozostáva z ôsmich online sudoku turnajov a ôsmich online turnajov v riešení hlavolamov. Každému súťažiacemu sa do celkových výsledkov započíta šesť najlepších turnajov. Desiati z každej kategórie dostanú príležitosť zúčastniť sa finálového play-off, ktoré sa uskutoční počas Majstrovstiev sveta 2018 v Prahe.

Pred súťažou je potrebné zaregistrovať sa na webstránke gp.worldpuzzle.org. Súťaž prebieha od piatka 26. januára 12:00:00 do pondelka 29. januára 23:59:59. Súťažné kolo trvá 90 minút. Turnaj je súčasťou internetovej časti slovenskej kvalifikácie o postup na MS 2018. 

Autormi úloh sú Holanďania Richard Stolk a Arvid Baars. Originál inštruktážneho bookletu a tréningové úlohy nájdete TU.

Preklad zadaní úloh

1. - 6. Klasické sudoku (27+31+21+23+28+40 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz.

7. Nepárne sudoku (22 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. V sivých  políčkach  sa smú nachádzať iba nepárne čísla. 

8. Antiknight sudoku (36 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. V políčkach, ktoré sú vzdialené na dosah šachového koňa, sa musia nachádzať rôzne čísla.

9. Sudoku s magickými štvorcami (38 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. Tri z deviatich ohraničených štvorcov 3x3 predstavujú tzv. magické štvorce. V týchto štvorcoch majú trojice čísel v riadkoch, stĺpcoch a na oboch diagonálach rovnaký súčet.

10. Nepravidelné sudoku (56 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom nepravidelnom regióne každé z čísel objavilo práve raz.

11. Even Sandwich sudoku (63 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. V mriežke sa môže nachádzať niekoľko  „sendvičov“. Sendvič vznikne vtedy, keď je niektoré z čísel z oboch strán (buď vodorovne alebo zvisle) obomknuté párnymi číslami. Pokiaľ sa v riadku alebo stĺpci takýto sendvič nachádza, je prostredné číslo vypísanéna okraji mriežky. Všetky možné sendviče sú uvedené. Platí to teda aj naopak, pokiaľ v riadku alebo stĺpci takáto situácia nenastane, na obvode nebude žiadne číslo.

12. Point to Next sudoku (88 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. Pokiaľ sa v políčku so šípkou nachádza číslo N, v smere šípky sa musí nachádzať číslo N+1. Nie všetky možné šípky sú zadané.

13. First Impression sudoku (48 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. Číslo, ktoré sa nachádza v sivom políčku je väčšie ako čísla na prvej pozícii v danom riadku a stĺpci. Nie všetky možné sivé políčka sú zadané.

14. Sum Next to Nine Sudoku (79 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. Čísla na okraji mriežky udávajú súčet čísel, ktoré sa v danom riadku či stĺpci nachádzajú okolo deviatky. (Ak je deviatka hneď na kraji, tvorí súčet iba jedno číslo.)

Komentáre