Preskočiť na hlavný obsah

1. kolo GP a Snyderova endokeniáda

Tohtoročný január ostal bez logiky, na prvé GP-čko sme si museli počkať až do februára. Oproti kolu sudoku poklesol počet súťažiacich o viac než stovku, čo sa odrazilo aj na počte Slovákov, ktorých sa nazbieralo 21. Problémom mohol byť aj prekryv s turnajom v Košiciach, pretože ak dobre rátame, len sedem súťažiacich malo chuť na obe súťaže.

Potešilo nás, že organizátori WPF Grand Prix upustili od troch nezmyselných kategórií a pripravili na lúštenie celkom príjemnú 90-minútovú všehochuť, v ktorej nechýbali ľudové úlohy, ani chuťovky pre pokročilých. Pre mnohých bola najväčším strašiakom stodesaťbodová varianta mrakodrapov, iní mali oprávnené obavy z počítacej úlohy, v ktorej bolo treba uhádnuť počet výskytov slova PUZZLE. Nechýbali ani klasiky ako tapa, ohrada či kakuro, preto veríme, že si dokázal zalúštiť naozaj každý.

Po rokoch japonsko-nemeckej dominancie sa stáva suverénom GP-čiek Američan Thomas Snyder, inak trojnásobný svetový šampión v sudoku. Skoro štyri roky o ňom prakticky nebolo počuť, no vlani sa k súťaženiu vrátil a z posledných piatich internetových turnajov, do ktorých sa pustil, má „endokenovskú“ bilanciu 1-1-1-2-1. Tento raz zvládol všetkých 18 tureckých úloh za 83 minút a naznačil, že nepoľavuje v ambícii stať sa prvým majstrom sveta v sudoku aj logike.

Druhú priečku si vybojoval Japonec Hideaki Jo, ktorý odoslal všetky úlohy desať sekúnd pred koncom. O čosi rýchlejší bol Číňan Qiu Yanzhe, no pri rátaní spomínaných slovíčok sa o jedno sekol a za úlohu tak získal iba polovičný počet bodov, čo mu stačilo iba na tretie miesto. Všetky úlohy odoslala ešte štvorica ďalších riešiteľov, no primotala sa im do toho jedna chyba.

Aktuálny majster sveta Endo Ken si nedokázal poradiť s ťažkou variantou mrakodrapov a hoci zvyšných 17 hlavolamov zvládol, iba uzatváral najlepšiu desiatku poradia. Za ním nasledovala tradičná zmeska americko-japonsko-slovanských riešiteľov, v ktorej sa tentoraz objavil aj Matúš Demiger na 17. mieste. Druhým najlepším Slovákom bol podobne ako v januárovom sudoku Štefan Gašpár na 32. priečke, len o 20 bodov za ním zaostal Matej Uher, jedenásty najlepší logik z vlaňajších majstrovstiev sveta.

Posledným Slovákom v elitnej stovke bol Pavol Kollár na 95. mieste a za ním sa v pravidelných, približne 30-bodových rozostupoch roztrúsili ďalší nádejní reprezentanti. Umiestnenie sudokáča Pavla Jaselského za začiatku druhej stovky asi nikoho neprekvapilo, no to, že sa na výbornej 164. priečke ako šiesty najlepší Slovák objavil krížovkár Miroslav Hájiček je už o čosi zaujímavejšie. Keďže podobne dobrý výsledok zaznamenal aj pred dvomi týždňami v sudoku, stáva sa z neho jeden z reálnych adeptov na reprezentačný dres.

Katke Šimonovičovej sa podarilo v priebehu víkendu zdolať Mareka Kasára v logike aj po druhý raz. Veronika Koľveková si absenciu v Košiciach zase vynahradila pekným umiestnením na deviatej priečke. Bratislavčanka Yan Yan Ji debutovala v GP-čku na príjemnom 10. mieste medzi Slovákmi a ukázala tak, že by sa mohla zaradiť do zástupu úspešných juniorov z gymnázia na Grösslingovej ulici.

Komentáre