Preskočiť na hlavný obsah

Úspešní debutanti v Košiciach

V sobotu 10. februára sa v Košiciach ukázalo 26 riešiteľov a medzi nimi aj viacero nováčikov. Tí sa rozhodne nestratili a aj v dobrej konkurencii úspešne bojovali o medailové priečky. V priestoroch Prírodovedeckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika súťažiacich už tradične privítal Peťo Hudák, ktorý veľkou mierou prispel k tomu, že všetko prebiehalo v pohodovej a uvoľnenej atmosfére.
 
Logika A
Autorom A-čkovej logiky bol aj tento rok Matej Uher, ktorého úlohy z prvého kola mali súťažiacim pripomenúť senecké majstrovstvá sveta. Okrem jednej matematickej hračky boli totiž všetky typy použité aj na MS spred dvoch rokov a mnohým riešiteľom tak mohli pripadať známe. 
Matúš Demiger v prvom kole nezvládol iba dva hlavolamy a vybudoval si taký náskok, že by v Košiciach zvíťazil aj bez druhého kola, v ktorom sa najviac darilo Katke Šimonovičovej a Marekovi Kasárovi. Tí zvládli hneď tri zo štyroch netradičných „zlepencov“ a poistili si tak medailové pozície. Pali Jaselský ťažil z dobrého prvého kola a pohodlne si udržal štvrté miesto pred piatym Mirom Šalagom. 
Prvý raz sa v Košiciach predstavil český reprezentant Honza Zvěřina, ktorého Peťo Hudák prekrstil na Jiřího a my sme si to pri prekresľovaní výsledkovej listiny nevšimli a boli sme leniví to opravovať. Po dlhšej dobe na turnaj v logických úlohách zavítali aj východniari Ján Turek s Alexandrom Szabarim a nešlo im to vôbec zle.
 

Logika B
Premiérové víťazstvo medzi logikmi si v Košiciach vybojoval Peťo Hornák, ktorý nenašiel premožiteľa ani v jednom z kôl. Výborných 51 bodov v prvom kole získali Martina Pavlová a František Cvengroš, v tom druhom sa však poradie tak prehádzalo, že strieborná medaila napokon pripadla Gabike Jaselskej. O tretie miesto sa s Martinou podelil český kolega Miroslav Beinhauer, ktorý si v Košiciach odbyl slovenskú turnajovú premiéru.

Druhé kolo najrýchlejšie odovzdával Martin Fundárek, no chyba v jednej z úloh ho pripravila o body aj s bonusom a v tesnom súboji sa mu ušla iba delená šiesta priečka. Pri svojej prvej účasti na turnaji si výborne viedli aj michalovskí gymnazisti Slávka Kaločayová a Marián Kravec, ktorých na turnaj priviedol ich učiteľ Lucián Gonda. Slávka atakovala medailové pozície v prvom kole, zatiaľ čo Marián uspel v tvrdej konkurencii v tom druhom, keď ho predbehol iba Peťo Hornák. Obaja napokon získali 57 bodov, čo tentokrát stačilo na polené ôsme miesto.

  
Sudoku A
Keď je niekto siedmy najlepší riešiteľ sudoku na svete, nemôže mať na malom turnaji v Košiciach inú ambíciu než zvíťaziť. Honza Zvěřina však robil všetko pre to, aby dal šancu aj ostatným. Prvé kolo odovzdal len tesne pred limitom a napokon v ňom predviedol svoju tradičnú jednopolíčkovú „šošonovku“, takže o skromný bonus prišiel. V druhom kole pre istotu domotal hneď dve úlohy. Na výhru to však aj tak stačilo, chyby robili aj jeho prenasledovatelia.

Vyrovnané výkony v oboch kolách priniesli Matúšovi Demigerovi druhú priečku, Pali Jaselský skončil s veľkým náskokom na treťom mieste. Za ním sa už sformovala silná trojica ďalších adeptov na miestenku do Prahy. Natálka Chanová aj napriek horšiemu druhému kolu o bod ubránila štvrté miesto pred Marekom Kasárom. Ten po dobrom druhom kole predbehol Ivku Ondrejkovú. Boj o prvú desiatku priniesol veľmi tesné súboje, hneď pätica riešiteľov sa dokázala natlačiť do rozmedzia siedmich bodov.

Sudoku B
Na rozdiel od Honzu dokázal Igor Hudák v B-kategórii sudoku potvrdiť svoju suverenitu. Solídny náskok mal už po prvom kole a v tom druhom ho ešte vylepšil. Vyrovnané výkony v oboch kolách vyniesli na striebornú priečku nováčika Miroslava Beinhauera a podobne vydarený debut zaznamenala aj Slávka Kaločayová. 

Slávka porazila aj mnohých turnajových harcovníkov a ak bude mať o sudoku naďalej záujem, isto sa čoskoro zaradí medzi veľké slovenské talenty. V tesnej súťaži mohla na lepší výsledok pomýšľať aj iná talentovaná východniarka Veronika Hrubjaková, doplatila však na väčší počet chýb a po medailových umiestneniach z minulých ročníkov sa musela zmieriť s ôsmou priečkou.

Teší nás, že sú medzi súťažiacimi stále ďalší a ďalší nováčikovia. Veríme, že tento trend bude pokračovať aj v blízkej budúcnosti, tá najnapínavejšia časť sezóny sa totiž ešte len blíži a na zapojenie do hry o postup na pražský svetový šampionát stále nie je neskoro.  Ďalšie lúštenie na vás čaká už 10. marca v Bratislave, kde bude popri kvalifikačnom sudoku aj súťaž v riešení krížoviek a hádaniek.

Komentáre