Preskočiť na hlavný obsah

2. kolo GP a návrat Peťa Hudáka

Na švajčiarske kolo logiky bolo zvedavých tentoraz 428 riešiteľov, teda o tridsať menej ako naposledy. Nás potešilo, že napriek miernemu odlivu súťažiacich ostal počet Slovákov nezmenený. Z 21 riešiteľov sme však do výsledkov sme zaradili iba dvadsať. Niekto s tajomným nickom „zuzuzu tototo“ zrejme dostal po polročnom vysvedčení zaracha a nemohol lúštiť pod vlastným menom, takže sme nemohli konať inak. 


Trojica švajčiarskych autorov pripravila až 28 úloh všetkých možných typov a obtiažností, ktoré mali spoločné akurát to, že nejakým spôsobom odkazovali na helvétsky kríž alebo názov krajiny v niektorom z miestnych jazykov. Narozdiel od prvého kola GP-čka tentoraz organizátori neprichystali žiadnu bodovo nadhodnotenú úlohu, takže všetky hlavolamy boli akosi rovnako priemerné a riešiteľov strašili skôr predlhé odpovedné kódy (napríklad 28 písmen v piškvorkách).

S nástrahami si najlepšie poradil aktuálny svetový šampión Endo Ken z Japonska. Zvládol všetky úlohy a ušetrili pritom viac než 10 minút. Podobne úspešný, i keď značne pomalší bol Holanďan Bram de Laat, ktorý si časový bonus vypýtal necelé tri minúty pred koncom. Tretie miesto z minulého mesiaca udržal mladý Číňan Qiu Yanzhe a až za ním sa zoradila pestrá zmeska svetových riešiteľov. Najskôr talentovaní mladíci Tomoya Kimura a Walker Anderson, hneď po nich skúsení Kota Morinishi, Michael Ley, Nikola Živanovič, Philipp Weiss či Palmer Mebane.

Aj tentokrát sa v elitnej stovke umiestnili iba štyria Slováci. Najlepší bol Peter Hudák na 22. mieste, ktorý sa zapojil do súťažného kolotoča po niekoľkomesačnej prestávke. Dvadsať úloh zvládol bez chyby odoslať aj Štefan Gašpár, no tie jeho mali o čosi menej bodov, takže mu stačili iba na 33. priečku. O zanedbateľné dva body za ním zaostal Pavol Kollár, ktorý však mohol skončiť oveľa lepšie, keby pri jeho mene nesvietili dve chybne odoslané úlohy.

S chybnými úlohami tentokrát bojoval aj Matúš Demiger, ktorý si šťastie vyčerpal pri tipovaní gigantických piškvoriek a potom nebol schopný správne prepísať odpovede zašifrovaných mostov. Takto sa musel uspokojiť s biednym 58. miestom. Oproti minulému mesiacu si príjemne polepšil Marek Kasár, ktorý sa posunul o takmer sto priečok a medzi Slovákmi bol piaty. 

Rovnako poctivo zbiera kvalifikačné body v logike aj Natálka Chanová, tentoraz šiesta Slovenka. Dokonca sa zdá, že po prvých štyroch súťažiach ich získala za hlavolamy viac než za obľúbené sudoku (boli sme leniví si to overiť, navyše sme sa báli, že by to nebola pravda, takže sa budete musieť uspokojiť s týmto laickým konštatovaním). 

Pekný výsledok priniesli Švajčiari siedmej Andrei Tamajkovej, ktorá o tri body dokonca predstihla Paliho Jaselského. Ohromné zlepšenie zase predviedla nie celkom známa Zuzana Tomková. Oproti februárovému 435. miestu si polepšila o neuveriteľných 226 pozícií, pozoruhodný je aj jej bodový skok z 25 na 209 bodov. Na bodované priečky sa po dobrom výkone vrátil aj Martin Fundárek, naopak, trochu si pohoršila Katka Šimonovičová, hoci získala totožný počet bodov ako naposledy.

Komentáre