Preskočiť na hlavný obsah

Dánske sudoku (GP3)

Dánske kolo je tretím sudoku turnajom zo série WPF Grand Prix 2018. Táto séria pozostáva z ôsmich online sudoku turnajov a ôsmich online turnajov v riešení hlavolamov. Každému súťažiacemu sa do celkových výsledkov započíta šesť najlepších turnajov. Desiati z každej kategórie dostanú príležitosť zúčastniť sa finálového play-off, ktoré sa uskutoční počas Majstrovstiev sveta 2018 v Prahe.

Pred súťažou je potrebné zaregistrovať sa na webstránke gp.worldpuzzle.org. Súťaž prebieha od piatka 23. marca 12:00:00 do pondelka 26. marca 23:59:59. Súťažné kolo trvá 90 minút. Turnaj je súčasťou internetovej časti slovenskej kvalifikácie o postup na MS 2018. 

Autormi úloh sú Henning Kalsgaard Poulsen z Dánska a Christof Brütsch požičaný zo Švajčiarska. Originál inštruktážneho bookletu a tréningové úlohy nájdete TU

Preklad zadaní úloh

1. - 5. Klasické sudoku (17+22+35+38+46 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz.

6. Párne sudoku (29 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. V sivých políčkach sa smú nachádzať iba párne čísla.

7. Bezdotykové sudoku (32 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. Rovnaké čísla sa nesmú dotýkať ani šikmo.

8. Sudoku s teplomermi (44 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. Čísla pozdĺž teplomerov od hlavičky smerom ku koncu vzrastajú (t.j. najmenšie číslo sa nachádza vždy v hlavičke teplomeru).

9. Sudoku so šípkami (64 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. Číslo v krúžku je súčtom všetkých čísel, ktoré sa nachádzajú pozdĺž naznačenej šípky. Na šípkach sa môžu vyskytovať aj rovnaké čísla.

10. Diagonálne sudoku (56 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci, ohraničenom štvorci 3x3 a na oboch vyznačených diagonálach každé z čísel objavilo práve raz.

11. Sudoku s extraregiónmi (92 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. V podfarbených regiónoch sa musia nachádzať všetky čísla práve raz.

12. Sudoku s terčom (49 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. V mriežke sú označené čísla 1 a 9. Medzi nimi sa musí nachádzať aspoň jedna cesta. Nájdete ju tak, že v smere šípky označenej číslom 1 budete hľadať číslo 2. Keď ho nájdete, odbočte doprava (o 90°) a nájdite číslo 3. Obdobným spôsobom postupujte, až kým neprídete k číslu 9.

13. One Knight Step sudoku (76 bodov)
Vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, stĺpci a ohraničenom štvorci 3x3 každé z čísel objavilo práve raz. V mriežke sa nachádza niekoľko podfarbených čísel. Každé z týchto podfarbených čísel má v niektorom z políčok vzdialených na skok šachového koňa práve jedno rovnaké číslo.

P.S.: Dánske sudoku na tréning vrelo odporúčame, pretože Henning Kalsgaard Poulsen bude autorom jedného z turnajov, ktoré sa uskutočnia o mesiac v Púchove.
P.P.S.: Reportáž z Danubie bude. 
P.P.P.S.: Naozaj...

Komentáre