Preskočiť na hlavný obsah

3. kolo GP a líder Pišta Gašpár

Zatiaľ čo minulý mesiac sme chválili súťažiacich za vzornú účasť, teraz musíme skonštatovať, že sa postarali o masívny odliv. Po februárovom kole, na ktoré si trúflo 533 ľudí, si marcové sudoku od dánskych a švajčiarskych autorov vyskúšalo len 442 súťažiacich. Počet Slovákov klesol iba jemne, zo stabilných 29 na 26 účinkujúcich.

Estónec Tiit Vunk si udržal dobrú formu z úvodu súťaže, nevyrušila ho ani februárová autorská prestávka a s výborným časom 53:46 zvíťazil aj v druhom GP-čku, v ktorom tento rok štartoval. Na druhej pozícii sa prekvapivo objavil indický reprezentant Rishi Puri (1:00:45), ktorý je na podobné umiestnenia z internetových súťaží síce zvyknutý, no v posledných rokoch jeho výkonnosť skôr klesala. Prvým Japoncom bol tentoraz bronzový Takuya Sugimoto (1:04:29). 

Najzaujímavejším menom v elitnej desiatke je však Grék Spyridon Sofos, ktorý zvládol všetkých trinásť úloh za 70 minút. Pre svoju krajinu tak vybojoval podobne skvelý výsledok ako jeho menovec Spyridon Luis, prvý olympijsky víťaz v maratóne. Kuba Ondroušek mohol byť spokojný s takmer dokonalým časom (1:11:21), no viac ako tá chýbajúca piata jednotka ho zrejme mrzí, že to stačilo iba na desiate miesto.

Prvým zo Slovákov bol tento raz Matúš Demiger na 27. priečke, ktorý síce nestihol prepísať poslednú klasiku, no zároveň získal dosť bodov na to, aby za sebou nechal mimoriadne silnú päticu Timothy - Qiu - Prasanna - Tantan - Gotroch. Štefan Gašpár sa každým ďalším kolom zosúva o jednu desiatku, čo mu teraz stačilo na 41. miesto a striebro medzi Slovákmi. Iba o 13 bodov za ním zaostal Pali Jaselský na 46. priečke.

Ivana Ondrejková sa tentoraz rozhodla lúštiť ťažšie úlohy, zvládla ich sedem, pričom ich bodový priemer bol až 56 bodov. Spomedzi Slovákov sa tak umiestnila na štvrtej pozícii, vo svetovom rebríčku to bolo 79. miesto. Do stovky sa so siedmymi úlohami prelúštil aj 86. Peter Hornák a Ľuboš Hyžák, ktorý si 97. miestom vylepšil tohtoročné maximum o dve priečky.

Peťo Hudák sa tento rok rozbieha pomalšie ako sme u neho zvyknutý, od Ľuboša ho delila pätica súťažiacich. Paradoxne, hneď štyria z nich boli z Českej republiky. Premiérové kvalifikačné body si pekným ôsmym miestom vyslúžila Martina Prinerová. Natálka Chanová síce získala o tri body viac ako naposledy, no oproti februárovej súťaži sa o jednu priečku zosunula. 
 
Po dvoch sedemnástych miestach sa do slovenskej Top15 prebil aj Jaroslav Grajciar starší, ktorý prvý krát predstihol svojho syna Jara. Ten síce vypadol z najlepšej slovenskej desiatky, no v celkovom poradí aj tak skončil na príjemnom 169. mieste. To svedčí aj o zvyšujúcej sa kvalite slovenských riešiteľov, pretože v predchádzajúcich mesiacoch na podobné umiestnenie stačil aj výsledok na úrovni 230. priečky.


Organizátori zverejnili priebežné výsledky po úvodných troch kolách. Na medailových stupňoch sa zoradila trojica Japoncov. So suverénnym Kotom Morinishim (2387,5) zatiaľ drží krok iba Takuya Sugimoto (2318,7) a za nimi s odstupom nasleduje Hideaki Jo (2052,8). Na štvrtom mieste sa drží najlepší Európan Jakub Ondroušek. 

Na konci tretej desiatky sa umiestnili prví traja Slováci 26. Štefan Gašpár, 29. Pavel Jaselský a 30. Matúš Demiger. V elitnej stovke sa ešte objavila Ivana Ondrejková na 61. mieste a Peter Hornák na okrúhlej 100. priečke. Kompletné poradie nájdete TU.

Komentáre