Preskočiť na hlavný obsah

MS 2018 Praha – 0. časť

Síce sme za posledné štyri mesiace odignorovali viacero zaujímavých i dôležitých noviniek zo sveta sudoku, na tú najdôležitejšiu akciu nezabúdame. V Prahe sa už o pár dní uskutočnia Majstrovstvá sveta v riešení sudoku a logických úloh. Medzi 4. a 11. novembrom nám môžete držať palce a jedným okom sledovať ako sa nám darí. Ak by ste mali nejaké otázky, snáď vám ich zodpovie tento článok – nultý diel zo série šampionátových blogov.

Aká je oficiálna stránka šampionátu?
Všetko podstatné nájdete na webe wscwpc2018.cz. Už teraz sú tam podrobnosti o mieste konania, zoznam účastníkov a pár ďalších drobností. V minulosti bolo dobrým zvykom, že organizátori počas súťaže pridávali aj priebežné výsledky, prípadne fotky zo súťažnej miestnosti. 

Aké úlohy sa budú v Prahe riešiť?
Najlepší obraz získate, ak si preštudujete inštruktážne booklety, v ktorých sú zadania vzorových úloh. Síce sú po anglicky, ale aspoň s obrázkami. Hľadajte niekde TU.

Budú v tomto texte obrázky?
Áno.

Kto nás bude reprezentovať?
Za Slovensko bude v Prahe súťažiť 20 riešiteľov, v sudoku to budú štyri tímy, v logike tri. Kapitánom reprezentácie je Ján Farkaš.

Sudoku A: Matúš Demiger, Andrej Plaštiak, Štefan Gašpár, Peter Hudák
Sudoku B: Ivana Ondrejková, Natália Chanová, Peter Hornák, Martina Prinerová
Sudoku C: Jaroslav Grajciar, Miroslav Šalaga, Veronika Koľveková, Martin Fundárek
Sudoku D: Ľuboš Hyžák, Ján Farkaš, Anna Fundárková, Miroslav Ondrejka

Logika A: Matej Uher, Pavol Kollár, Matúš Demiger, Štefan Gašpár
Logika B: Peter Hudák, Marek Pápay, Martin Fundárek, Natália Chanová
Logika C: Ján Farkaš, Miroslav Šalaga, Veronika Koľveková, Peter Gašpár

Dočkáme sa na Slovensku medaily?
Urobíme všetko pre to, aby tomu tak bolo. A-tím na sudoku i na logiku má reálnu šancu prebojovať sa medzi štyri najlepšie družstvá, ktoré sa zúčastnia play-off a v ňom sa môže udiať čokoľvek... Stačí si spomenúť, ako to vyzeralo pred dvomi rokmi v Senci.

Medzi riešiteľmi do 18 rokov má Slovensko iba jednu reprezentantku, a to Natáliu Chanovú, ktorej súpermi budú v sudoku silní čínski reprezentanti. O čosi menšia konkurencia je v logike, kde zlato získa Američan Walker Anderson a o ostatné medaily budú bojovať Číňania, Turci a Natálka.

Na rozdiel od juniorov, medzi päťdesiatnikmi konkurencia každým rokom narastá a kandidátov na medaily je stále viac. Spomedzi našich riešiteľov budú o popredné umiestnenie bojovať Jaro Grajciar, Martin Fundárek, Ľuboš Hyžák a Jano Farkaš.

Aká je konkurencia v tímovej súťaži?
V sudoku má tento rok suverénne najsilnejší tím Čína, ktorá do A-družstva nominovala štyri juniorky, všetko adeptky na finále. Nepríde síce vlaňajší bronzový medailista Qiu Yanzhe a Hu Yuxuan, ktorý bol vlani ako 13-ročný v Indii ôsmy, ale ani to nevyzerá pre Čínu ako výrazné oslabenie.

Český tím prišiel pre organizačné povinnosti napríklad o Jana Zvěřinu a Jana Novotného, no na medailu by to mohlo stačiť, pretože japonské družstvo stavilo tento rok skôr na logikov a Ken Endo s Tarom Arimatsuom nie sú v sudoku takí silní ako absentujúci obojživelník Hideaki Jo.

O štvrté miesto v play-off sa budú usilovať vlaňajší bronzoví medailisti Francúzi s tradičným finalistom Bastienom Vial-Jaimem, Američania s trojnásobným majstrom sveta Thomasom Snyderom a snáď aj Slováci. Podceňovať netreba ani Nemecko, Indiu a Estóncov s Poliakmi, ktorí sa budú spoliehať na majstrov sveta Tiita Vunka, respektíve Jana Mrozowského.

V logike už dlhé roky dominuje trojica supersilných tímov – Nemecko, Japonsko a USA. Tento rok to bude rovnaké a to ešte nevravíme o ich B-tímoch, ktoré sa tiež budú motať na popredných miestach. 

Štvrté miesto tradične patrí Slovensku, čo by tento rok znamenalo účasť v play-off. To bude iste zaujímať aj vyrovnaných Britov, Holanďanov s vždy dobrým Bramom de Laatom a hlavne Maďarov, našich tradičných rivalov. Tými sú však aj Česi – síce bez Novotného, ale predsa len doma. 

Čo budú mať slovenskí reprezentanti na tričkách?
Hlavolam, čo iné?! Ak chcete, môžete si ho zalúštiť aj vy, pravidlá sú jednoduché: Pod Gerlachom sa nachádza 12 horolezcov. Každý šplhá končiarom smerom nahor a nikdy pritom neprechádza cez rovnaké písmená. Každý horolezec vylezie do inej výšky. Zakreslite cesty horolezcov, ktoré smú prechádza len po susedných políčkach a nesmú sa krížiť.




Komentáre