Preskočiť na hlavný obsah

2. kolo GP a storoční Estónci

Na úlohy, ktorých autormi boli estónski autori Rauno Pärnits a senecký majster sveta Tiit Vunk, bolo zvedavých 533 riešiteľov. To je len o 27 menej ako pred mesiacom a keďže z minulosti si pamätáme masívnejší úbytok, možno to považovať za dôkaz, že popularita série Grand Prix neklesá. Konieckoncov, aj počet 29 Slovákov ostal zachovaný, a to napriek tomu, že sa viaceré mená obmenili.

Autori sa pri príprave úloh poriadne vybláznili a na náhodu nenechali ani výber termínu súťaže. Vďaka ich sudoku si tak zahraniční riešitelia mohli pripomenúť sté výročie estónskej nezávislosti. Vo všetkých úlohách sa nachádzali písmená EST či číslo 100 alebo sa stovka spomínala už v názve úlohy. 

Väčšine riešiteľov dalo najviac zabrať 98-bodové Halved Squares Sudoku, kde mala trojica regiónov tvar čísla 100. Toto sudoku sa síce riešilo celkom pracne a vyžadovalo si veľa trpezlivosti, stále však pôsobilo milšie ako LC Sudoku vymyslené špeciálne pre túto príležitosť. V ňom mala o polohe posledných ôsmich čísel rozhodnúť negatívna podmienka (všetky výskyty súčtov 50 a 100 mali byť zaznačené), no tá bola tak dobre skrytá, že bolo rýchlejšie tipovať ako prechádzať všetky možné kombinácie.

Keďže víťazom prvého holandského kola bol práve Tiit, bolo už pred súťažou jasné, že príležitosť dostanú iní riešitelia. V najlepšej forme sa prezentoval trojnásobný majster sveta Kota Morinishi a sadu štrnástich úloh zvládol za 65 minút. Len o tri minúty bol pomalší ďalší Japonec Takuya Sugimoto a jeho umiestnenie bolo iba dôkazom, že toto kolo Aziatom jednoducho sadlo. V najlepšej desiatke ich bolo až osem, zaujímavejšie však boli tie dve neázijské mená, ktoré ich tam sprevádzali.

Na tretiu priečku sa prepracoval Nemec Michael Ley, ktorý na vyriešenie všetkých úloh potreboval 77 minút a výborné deviate miesto si vylúštil český kolega Jakub Hrazdira. Keď vezmeme do úvahy to, že Michael celkom obstojne hovorí po chorvátsky, môžeme pri menšom preháňaní tvrdiť, že v prvej pätici neázijských riešiteľov boli samí Slovania. Hneď za prvou desiatkou sa totiž zoradili Jan Krtek Novotný, Kuba Ondroušek a Matúš Demiger, ktorý bol vďaka tomu najlepší Slovák.

Štefan Gašpár si aj v treťom tohtoročnom GP-čku postrážil druhé miesto v slovenskom rebríčku a opäť atakoval umiestnenie v prvej tridsiatke. Ivana Ondrejková sa oproti minulému mesiacu zlepšila o vyše 30 priečok a hneď z toho bol tretí najlepší slovenský výsledok. Naopak, Pavel Jaselský nezopakoval výborné 12. miesto z holandského kola a skončil až 63. ako štvrtý z našich.

Na piatej priečke medzi Slovákmi sa vyhrieval Peter Hornák, ktorému po odlúštení desiatich úloh ostalo ešte ďalších 12 minút. Ak by ich dokázal využiť lepšie, dočkal by sa aj vytúženého miesta v prvej stovke, pretože mu naň chýbalo iba 21 bodov. Takto ho potešila aspoň veľká kopa bodov do kvalifikácie a skalp skúsenejších reprezentantov. Len pár bodov za ním totiž zaostali Andrej Plaštiak, Marek Kasár a Natália Chanová.

Jaro Grajciar mladší síce nazbieral menej bodov ako minulý mesiac, aj sa v celkovom rebríčku trochu zosunul, no umiestnenie v slovenskom rebríčku si dokázal zlepšiť o jednu priečku a skončil deviaty. Po dlhšej dobe sa do súťaže zapojil aj Ján Farkaš a ako desiaty najlepší Slovák sa zmestil do prvej dvestovky.

V porovnaní s februárovým turnajom nás ešte zaujal posun Miroslava Hájička do bodovanej pätnástky a zlepšenie Anky Fundárkovej, ktorá nazbierala o sto bodov viac než naposledy a medzi Slovákmi bola so šiestimi vyriešenými úlohami už 23.

Komentáre